vrijdag 27 mei 2016

Death isn't forever...


Bouwvakkers hebben in San Francisco een lugubere ontdekking gedaan tijdens renovatiewerken aan een garage. Ze groeven een kist op die 145 jaar oud is. Daarin lag een meisje van drie, met een roos nog in haar handjes. Opvallend is dat het lichaam van de peuter volledig bewaard is gebleven.
De eerder deze maand opgegraven kist van ongeveer een meter lang is gemaakt van lood en brons, en heeft twee venstertjes. Daardoor kon je, aldus de eigenares van het huis, Ericka Karner, het helemaal intacte lijkje van het blonde meisje met haar lange haren en witte jurk zien liggen tussen de eucalyptusblaadjes. Ze had een roos vast. Ze was hoogstwaarschijnlijk de dochter van gegoede ouders.

"Ik was in shock natuurlijk, omdat er blijkbaar een klein meisje onder mijn huis begraven lag", getuigt Karner. "Maar ik viel ook niet compleet van mijn stoel, omdat ik de voorgeschiedenis van het terrein kende."

Kerkhof
Ericka woont met haar man en twee dochters in het Richmond District van San Francisco. Eind jaren 1800 lagen daar zo'n 30.000 doden begraven op het Odd Fellows-kerkhof. Toen de stad begin 20ste eeuw het gebied bouwkundig ging ontwikkelen, werden de duizenden graven rond 1920 verplaatst naar het zuidelijkere Colma. Blijkbaar is het gevonden kistje toen achtergebleven.

De stad San Francisco wijst daarvoor echter alle verantwoordelijkheid van zich af en schuift ze in de schoenen van de eigenaars van de grond. Ericka Karner is bereid om de peuter een nieuwe begraafplaats te geven, want "zij maakt nu deel uit van onze familie". Een gespecialiseerde organisatie wil voor het nodige geld zorgen - minstens 7.000 dollar - maar dan zou er een overlijdensakte moeten zijn. Die is er niet: de identiteit van het blonde meisje is vooralsnog onbekend.

Karners dochters doopten haar voorlopig Miranda. Het meisje ligt nu opgebaard in een mortuarium in San Francisco, snakkend naar een definitieve rustplaats.

Geen opmerkingen: