donderdag 1 april 2021

Jaws

Do you like fish? Well, they like you too...
Iedereen herkent het.
Dat onbehaaglijk gevoel wanneer je een maagdelijk zwembad wilt induiken. De plotse paniekaanval die je krijgt wanneer je tot je middel in zee staat en ‘Jaws’ je brein insluipt.
Ongetwijfeld voor velen onder jullie een herkenbaar sentiment. Ik gebruik bewust het woord sentiment want hopelijk is het tegenwoordig toch algemeen geweten dat zwembaden ‘haaivrij’ zijn.
Het goede nieuws is: you're NOT gonna need a bigger boat!
1977. Spielberg filmt ‘Jaws’ en het wordt meteen een bioscoophit. De fictieve badplaats Amity Island wordt geteisterd door een grote witte haai. Hoewel we allen van de film genoten (mezelf inbegrepen maar dan wel een tiental jaar later) werd het voor haaien een hel. Tot op de dag van vandaag worden deze prachtige dieren belaagd en massaal de dood ingejaagd.
Deze, in mijn ogen, zware misdaad helemaal in Spielberg zijn schoenen schuiven zou oneerlijk zijn. De mens kent als jager zijn grenzen niet. Gesproken voor de vele diersoorten die uitgestorven zijn en eerlijk, degenen waarvan we binnenkort zullen zeggen: het laatste exemplaar is dood.
When beaches open this summer, you will be taken by Jaws.
Ik zou zeggen succes aan zij die het naar zee wagen deze zomer. Vergeet de haaien en vergeet nog liever de waanzin tegen deze prachtige dieren. Als iets jullie zomer zal verknallen zal het ‘Corona’ zijn. Laat deze laatste een tip zijn voor de heer Spielberg in zijn volgende blockbuster met eventuele tagline:
‘Corona, wave one, wave two, the third wave and the ultimate revenge.’

Enkele montagebeelden van de mechanische haai uit 'Jaws' die heel toepasselijk de naam Bruce kreeg.




Geen opmerkingen: